GERBER TRANS

Szervizelés

Olajcsere

A motor– mint sok egyéb alkatrész a gépjárműben – csak akkor tudja kifejteni teljesítőképességét, ha rendszeresen szakszerűen karbantartják. A kenőanyag így hozzájárul a motorunk teljesítményéhez és annak élettartamához.

Mire kell Önnek figyelnie a motorolajjal kapcsolatban:

•         rendszeresen ellenőriztesse olajszintjét az
•         mindig megfelelő kenőanyagot válasszon gépkocsijához
•         mindig cseréltesse ki az olajszűrőt az olajcsere alkalmával
•         tartsa be a gépkocsi kezelési útmutatójában előírt olajcsere intervallumokat

A szakszerű olajcsere nem képzelhető el az olajszűrő kicserélése nélkül.
Az olajszintet általában 1000 km-enként (szükség esetén gyakrabban) kell ellenőrizni.

Utántöltés

A legkorszerűbb autókban ma már ritkábban, csupán 20-30 ezer kilométerenként kell motorolajat cserélni. Azonban, a hosszú csereperiódus alatt jobban érezhető a természetes olajfogyasztás hatása, és előfordul, hogy annak második felében a motorolaj utántöltése szükségessé válik. Utántöltéshez lehetőleg a motorban lévő olajtípust használjuk, ha azonban ez nincs kéznél mindenképpen a motor igényeinek megfelelő specifikációjú és viszkozitású terméket töltsük be.

Olajcsere gyakorisága

A mai korszerű személygépkocsiknál az olajcserék intervallumára és az alkalmazható motorolajok minőségére vonatkozó előírások eltérőek. A járművek egy része már automatikusan jelzi az alacsony olajszintet a műszerfalon található visszajelzőn. A régebbi gépkocsikban manuálisan kell ellenőrizni az olajszintet az olajpálca segítségével.  Soha ne használja az autót, ha az olajszint az olajpálca minimum jelzése alatt van!

A különböző motorolajok keverhetősége

A korszerű motorolajok egymással elegyednek, de a keverés nem célszerű.
A "keverék" tulajdonságainak bizonytalansága miatt különösen nem ajánlott eltérni az eredetileg betöltött motorolajtól azoknál az autótípusoknál, amelyek esetében a gyártó különleges olajspecifikációt ír elő.